Santa Coloma de Gramenet ha aconseguit fons per al finançament del projecte de rehabilitació integral i millora de l'eficiència energètica del Pavelló del Raval mitjançant el Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR); una subvenció a projectes locals convocada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
En concret, els fons assolits per al projecte colomenc cobriran el 100% de la part energètica de l'equipament amb una aportació d'1.934.335 euros i el 85% de la constructiva amb una aportació de 781.817 euros, que sumats als fons propis suma un total d'inversió destinada a aquesta actuació de 3.624.506 euros.
El projecte
El pavelló esportiu del Raval és un equipament públic municipal edificat el 1995 amb 2.686 m² construïts distribuïts en dos nivells. L'edifici s'ubica en una posició central dins del Parc dels Pins, que constitueix el principal espai públic i zona verda al dens barri del Raval, amb un índex de vulnerabilitat urbanística, social i econòmica dels més elevats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
La proposta d'intervenció se centra principalment a aconseguir un edifici autosuficient energèticament o de consum gairebé nul mitjançant mesures passives (renovació completa de l'envolupant tèrmica) i mesures actives (producció d'energia solar fotovoltaica i modificació d'instal·lacions per reduir el consum).
Simultàniament, es busca fer reivindicar l'edifici i millorar-ne la integració a l'entorn mitjançant estratègies de naturalització (façanes verdes) que incrementen el verd urbà i la biodiversitat i contribueixen a reduir l'efecte illa de calor i l'harmonització en l'ús de materials i colors.
Aquestes actuacions es complementen amb millores funcionals, d'accessibilitat, habitabilitat i conservació per adaptar l'edifici a la normativa i estàndards actuals.
Accessibilitat
L'edifici es transforma en un equipament inclusiu, adaptat a persones amb diversitat funcional mitjançant la instal·lació d'un ascensor i la millora quant a recorreguts i senyalització.
Innovació
La intervenció suposa un estalvi energètic del 98%. Amb la producció d'energia solar fotovoltaica es cobreix el 100% de la demanda energètica de l'edifici per a ACS (aigua calenta sanitària) electricitat, enllumenat, ventilació i calefacció.
Amb l'energia produïda sobrant està previst constituir Comunitats Energètiques amb altres edificis municipals situats a menys de 500 m, seguint criteris horaris i de compatibilitat.
Des del punt de vista constructiu, es faran servir preferentment sistemes constructius en sec i prefabricats i aïllants procedents de material reciclat, així com materials amb etiquetatge de proximitat i segells ecològics, tant com a pintures sense components orgànics volàtils.
En definitiva, es tractarà d'un equipament amb caràcter exemplaritzant que fomenta la biodiversitat i contribueix a la reducció de l'efecte illa de calor, i que formarà part de la xarxa de refugis climàtics de la ciutat i fomentarà el transport sostenible amb la càrrega de vehicles elèctrics de la flota municipal, a més de la ubicació d'aparcaments segurs per a bicicletes.
La intervenció incorpora solucions sostenibles a la línia de la Nova Bauhaus Europea i contribueix a les prioritats del PRTR (Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència) i al conjunt de la ciutat.