En marxa l'Agenda Urbana de Santa Coloma de Gramenet

La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i l'alcaldessa, Núria Parlon, han signat aquest divendres el conveni. El MITMA destina 250.000 euros dels fons Next Generation per al Pla d'Acció de l'Agenda Urbana local que servirà de model a altres municipis.

La Ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), Raquel Sánchez, i David Lucas, Secretari General d'Agenda Urbana i Habitatge, han visitat l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet on han signat el conveni per al desenvolupament de l'Agenda Urbana amb l'alcaldessa, Núria Parlon.

L'alcaldessa, Núria Parlon, ha qualificat l'Agenda Urbana de “eina estratègica per a la transformació de la nostra ciutat. Aquesta firma té un valor simbòlic molt important per a nosaltres. Segur que posarem en marxa l'Agenda Urbana amb polítiques públiques transformadores amb la perspectiva feminista inclosa". Parlon ha afegit “l'Agenda Urbana, amb els fons Next Generation, és una oportunitat immillorable per dissenyar la Santa Coloma del futur”.

La ministra, Raquel Sánchez, ha definit l'Agenda Urbana com “un nou contracte social amb la ciutadania que les institucions públiques estem obligats a liderar. Construir la convivència o restaurar-la quan es fa malbé, fonamentar la prosperitat des del respecte al medi ambient i crear nous espais democràcia".
També ha destacat tot allò que uneix el ministeri que encapçala amb la nostra ciutat, “compartim amb Santa Coloma, garantir el dret a l'habitatge, fomentar la cohesió social, impulsar una mobilitat sostenible i vertebradora, regenerar espais urbans, i rehabilitar el patrimoni arquitectònic. Compartim també l'impuls de la rehabilitació com a estratègia fonamental per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns”.

El protocol per al desenvolupament de l'Agenda Urbana ja va ser aprovat i ara l'Ajuntament haurà de redactar i aprovar el Pla d'acció d'acord amb el compromís adquirit pel govern d'Espanya sobre l'Agenda 2030, la Nova Agenda Urbana de Nacions Unides i l'Agenda urbana per a la Unió Europea.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) va atorgar el mes de novembre passat una subvenció de 250.000 € a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per a l'elaboració del projecte pilot de pla d'acció local de l'Agenda Urbana. Santa Coloma va ser una de les 9 localitats catalanes seleccionades per rebre l'ajuda dels fons europeus de recuperació, Next Generation.

La Secretaria General d'Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri prendrà en consideració el Pla d'acció de Santa Coloma de Gramenet com a projecte pilot de l'Agenda Urbana Espanyola com a bona pràctica i experiència transferible que pot orientar altres municipis en l'elaboració dels plans d'acció .

Dissenyar un model de ciutat per a les properes dècades

El desplegament d'aquest Pla d'acció suposarà per a Santa Coloma el salt definitiu cap a una ciutat més habitable, verda, social i amb una mirada netament feminista. L'Agenda Urbana local consolidarà les polítiques de cura de la biodiversitat, tenint com a nucli la recuperació del Riu Besòs i la seva integració amb el Parc de Can Zam i la Serralada de Marina.

La mobilitat sostenible, la regeneració urbana i la rehabilitació del parc d'habitatges, en la línia de dignificar l'espai públic i prevenir les vulnerabilitats socials, seran també eixos d'aquesta Agenda Urbana.

L'Agenda Urbana de Santa Coloma

Els projectes pilot han d'estar finalitzats abans de setembre de 2022 i visibilitzaran, des de l'àmbit local, tot el potencial que conté l'Agenda Urbana Espanyola per treballar a les àrees urbanes de totes les mides, de manera transversal i integrada, amb visió estratègica ja mitjançant un model de governança que garanteix una àmplia participació ciutadana. Tots els continguts s'emmarcaran als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Amb anterioritat a la signatura del conveni la ministra Sánchez ha signat al llibre d'honor de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.